lauantai 12. tammikuuta 2008

Pankkien armoilla

Uutisissa kuulin jonkun Suomen Pankin asiantuntijan ehdottavan, että käteisen nostaminen ja luottokortin käyttäminen pitäisi kalleutensa takia laittaa maksullisiksi. Johan on. Saman aikaisesti joku toinen uutisoi, että pankkikorteista luovutaan kokonaan. Sillä lailla. Ja veronmaksajat seurailevat iloisina vieressä, kuinka heidän 1990-luvun alun kriisivuosina pelastamansa pankit etsivät uusia keinoja riistää asiakkaitaan. Mielestäni huolenaiheena ei Suomen Pankissa saisi niinkään olla pankkien kustannukset vaan suomalaisten maksukyky ja talouden hyvinvointi.

En tiedä muista, mutta minä ainakin maksan jo nyt korttini luotto-ominaisuudesta ihan kivasti. Ja työkorteista työnantajani maksaa pankeille mukavia summia. Tileiltä napsitaan palvelumaksuja ja asuntolainasta ihan kivoja korkoja. Minä en toivoisi että minun veroeuroillani joku "asiantuntija" Suomen Pankin kammareiden perukoilla uhraa kauheasti yöuniaan pankkien asiakkaittensa maksuvälineisiin kuluvien kustannusten takia.

Käsittääkseni palkkaa ei saa enää nykyisin ohjata muualle, kuin pankkitilille. Se olkoon riittävä kädenojennus lainsäätäjältä pankeille. Olemme siis pakotetut käyttämään pankkeja. Siksi pankit eivät saisi käyttää meitä ihan miten lystää.

Suomen kansalaisella tulisi olla oikeus maksaa ostoksensa käteisellä ilman lisäkustannuksia. Näin ennen kaikkea siksi, että kärsijänä muutoksessa olisivat ensisijassa pienituloiset eläkeläiset.

2 kommenttia:

pasi kirjoitti...

Minä en pidä käteisestä. Yleisesti toivoisinkin, että pankkikortilla tai ylipäätään ilman käteistä toimimisesta tehtäisiin yksinkertaisempaa ja helpompaa.

Esimerkiksi kantaravintolassani kortilla maksaminen on kaikkea muuta kuin mukavaa. Linjat piipittävät pankin ja korttikoneen väliä, kuitti raksuttaa ja puumerkki kirjoitetaan tulitikkuaskin kokoiselle sätkäpaperille. Ja jono takana ihmettelee, että mitä siellä häröillään.

Toinen esimerkki voi olla vaikkapa bussit. Minun tulee kiikuttaa kerran kuukaudessa 28 euroa käteistä bussikuskille. Eikö todella olisi mahdollista, että vaikka kotikoneelta lataisin korttiini taas kuukaudeksi voimaa? Siis verkkopankin kautta.

Että kyllä pankkienkin (ja yritysten) puolella kehitettävää on, ei pelkkä asiakas voi olla vastuussa.

Toisaalta, teksti-tv:stä kun tätä uutista luin, niin siellä esitettiin vaihtoehdoiksi käyttötilin korkoa ja käteisnostojen maksullisuutta. Eli jos en halua maksaa 50 senttiä per käteisnosto, menetän käyttötilini koron, joka taisi vuonna 2007 olla 6 senttiä.

Riistoa tuokin, mutta voisin pitkin hampain hyväksyä. Varsinkin, jos ilman käteistä toimiminen tehdään helpommaksi.

Toisaalta tämä vaihtoehtoesitys osoittaa, miten talousteoriauskovainen voi menettää täysin kosketuksensa todellisuuteen kannustusmekanismeja pohtiessaan.

Timo Lehtinen kirjoitti...

Pasi Sanoo: "Toinen esimerkki voi olla vaikkapa bussit. Minun tulee kiikuttaa kerran kuukaudessa 28 euroa käteistä bussikuskille."

On siinä minulla kanssa sosialisti. Mies ei tiedä mitään julkisesta liikenteestä. Kuukausikorttien lataukset voi maksaa bussissa pankkikortilla. Pnakkikorttikielto koskee vain kertalippujen ostoa. Jätä jatkossa siis käteinen kotiin kun lataat kuukausikorttia.