perjantai 14. maaliskuuta 2008

Laadukas opetus

Pitää myöntää, että edellisessä kirjoituksessa käsittelemäni Turun päätöksenteko todella kaipaa välillä kriittistä tarkastelua. Eipä silti, ettenkö puutteita olisi aiemminkin nähnyt, mutta sattui juuri edellisen kirjoituksen aikoihin taas niin huono esimerkki, että sitä pitää hieman ruotia.

Turun kaupunginvaltuusto on useaan otteeseen päättänyt muokata kouluverkkoaan vastaamaan tarvetta lähialueen oppilaita varten. Sdp:n mielestä opetuksen laatu on vielä koulun läheisyyttäkin tärkeämpi tekijä pohdittaessa kouluverkon kattavuutta. Opetuslautakunnan sos.dem. ryhmä on tehnyt hyvää työtä, kun otetaan huomioon, minkälaiset resurssit kaupunginvaltuusto ko. hallintokunnalle on kulloinkin osoittanut.

Yhtenä osana kouluverkon karsimista ovat olleet Paimalan ja Kärsämäen pienten koulujen opetuksen lopettaminen ja vähien oppilaiden siirtäminen muihin kouluihin. Oppilaiden vanhemmat olivat saaneet tiedon lakkautuksista. Siinä tilanteessa kokoomuksen valtuustoryhmä päätti pistää hyrskyn myrskyn. Paimalasta ei saakkaan opetus loppua. Ensi syksynä tulee yksi uusi oppilas noin kahdenkymmenen hengen kouluun. Kuutta eri vuosiluokkaa opettaa yksi opettaja! Miten käy opetuksen laadun?

Osoittautui, että esitys menee läpi valtuustossa, joten Sdp otti tilaisuudesta vaarin ja vaati, että myös Kärsämäessä opetuksen on jatkuttava. Kärsämäen koulun lakkauttamista kristisoitiin jo päätöstä tehtäessä, mutta yhteisessä ikävässä päätöksessä haluttiin kuitenkin olla vastuullisesti mukana.

Rahat opetuslautakunnalle on osoitettava. Nyt ei saa käydä niin, että valtuusto käskee opetuslautakuntaa jatkamaan opetusta kyseisissä kouluissa, mutta laadukasta opetusta niissä ei pystytä järjestämään. Se vaatii kunnon panostuksia myös lisähenkilökuntaan. Asia olisi hoitunut opetuslautakunnan esittämällä tavalla huomattavasti järkevämmin ja huokeammin.

Pitää muistaa, että opetustoimi teettää jatkuvasti uusia kouluja uusille asuinalueille suurimman tarpeen mukaan. Kauempana asuvia kuljetetaan. Niin se menee, joka kortteliin ei omaa koulua voida rakentaa. Ja jotta uusia olisi varaa rakentaa, olisi jostakin luovuttava.

Päätösten luulisi olevan päätöksiä. Eipä ole ihme, että naapurit nauravat, kun tehdyt päätökset nousevat esiin uudelleen ja uudelleen ja ne pyörretään kun oma vaalimenestys menee koko kaupungin edun edelle. Kokoomus voisi hieman mennä itseensä ja pohtia, ketkä tässä kaupungissa ovat epäjohdonmukaisia ja ketkä eivät. Kokoomus pyörsi nyt moneen kertaan eri elimissä tekemänsä päätökset. Ikävintä on, että pienet lapset joutuvat kärsimään tässä päätöksentekojärjestelmässä. Ja lapsiperheet etsivät vielä innokkaammin uusia asuntoja naapurikunnista.

Ei kommentteja: