keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Nuorisotalo on nuorisotalo

Muutama päivä sitten uutisoitiin Turun nuorisotoimen harkitsevan Varissuon nykyisen nuorisotalon sulkemista ja uuden avaamista Varissuon kirjaston yhteydessä. Turun kaupungissa haetaan säästöjä kiinteistöistä luopumalla ja palvelusektorin tiloissa se usein on helpointa. Ehdotus kuullostaakin ensi hätään kelvolliselta.

Olin nuorisolautakunnan puheenjohtaja silloin kun Varissuon silloisesta nuorisotalosta annettiin siivu kansainväliselle koululle. Silloiseen käyttöön nähden koko talo oli liian suuri ja suurimpia käyttäjäryhmiä olivat eläkeläisjärjestöt (missä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta ne eivät olleet meidän hallintokuntamme ydintoimintoja, ja rahasta oli silloinkin kova pula). Sen jälkeen alueelle on avattu Majanummen koululle yhdistysten talo, mistä eläkeläisjärjestöt ovat paikkansa löytäneet.

Vieläkö nuorison on annettava periksi? Nuorisotalo on nuorten oma paikka, eikä kirjaston nurkkaus. Etenkin Varissuolla, jossa lapsia ja nuoria on verrattain paljon, etnisiä ryhmiä on useita ja nuoret vaativat runsaasti osaavaa aikuista tukea, nuokkarin merkitys on suuri. Olisiko kirjaston hyyryläiseksi siirtyminen edullista nuorille? Olisiko rahallinen säästö merkittävämpi kuin menetteävät olosuhteet? Varissuon nuorisotalo on nuorisotoimen tärkeimpiä yksiköitä, missä palvelun laatu ei saa kärsiä, ja sehän kärsii, kun asetetaan rajoituksia oman tilan käytölle
Mielestäni kirjastossa on myös otettava kirjaston muut käyttäjät huomioon ja melutaso on pidettävä alhaalla.

Nuorisotoimi on tehnyt Turussa suhteessa eniten säästöjä kiinteistöjen käytön suhteen. Se olisi huomioitava laadituissa kiinteistöjen vähentämissuunnitelmissa. Kun nuorisotoimi siirtyi Vimmaan, Palatsin vanha kiinteistö jäi tyhjilleen ja rasittaa kaupungin taloutta siellä edelleenkin. Myykäämme ensin nykyiset turhat kiinteistöt ja jätetään Varissuon nuokkari täyttämään omaa tärkeää tehtäväänsä nykyisellä paikallaan.

Ei kommentteja: