lauantai 21. maaliskuuta 2009

Perspektiiviä Pihkovasta

Venäjän poliittinen kenttä ei ole erityisen vakiintunut neuvostoajan päätyttyä. Yhtenäinen Venäjä hallitsee ja oppositiopuolueista tunnetuin lienee vanhan ajan kommunistit. Uskottavan oppositiopuolueen ei ole onnistunut nousta todelliseksi haastajaksi.

Pari vuotta sitten muutama pienempi puolue yhdistyi Oikeudenmukainen Venäjä -nimiseksi puolueeksi. Sille myönnettiin Sosialistisen internationaalin seuraajajäsenyys ja se onkin hakenut sisäpoliittista uskottavuutta kansainvälisillä yhteyksillä. Sosialidemokraattinen maailmanyhteisö on edelleen maailman suurin poliittinen liike, joten se on luonteva tapa nivoa puolue osaksi laajempaa kokonaisuutta.

Suomen SDP solmi viime lokakuussa yhteistyösuhteet OV-puolueeseen Moskovassa. Samalla sovittiin paikallistason pilottiyhteistyöstä Turun ja Pihkovan osastojen kesken. Kävimme Seppo Lehtisen ja Viktor Germanin kanssa solmimassa paikallisyhteistösopimuksen viime viikonloppuna Pihkovassa. Tapaus herätti paljon kiinnostusta paikan päällä. Huomasimme, että uskottavalle oppositiopuolueelle onkin tarvetta. Toivottavasti vierailustamme oli hyötyä siinä työssä.

Pietarin matkaajat tietävät, että matka Karjalan kannaksen halki ei vaurautta näytä. Matka Viron rajalta Pihkovaan oli vielä hurjemman näköinen. Tuloerot ja julkisten varojen puute näyttäytyivät uskomattoman selkeästi. Teiden päällystyksestä on pitkä aika. Talot ränsistyvät pystyyn. Muutama loistolukaali erottui joukosta. Kerrostaloalueiden kunnostuksesta oli pitempi aika.

Pihkova sijaitsee historiallisella rajaseudulla. Lukuisat linnoitukset kertovat seudun sotaisasta historiasta. Ilmeisesti venäläiseen filosofiaan ei sovi rajaseutujen kunnostaminen - kohta siellä paikat taas hajoavat kuitenkin. Onneksi linnoituksia oli laitettu kuntoon. Kulttuurihistorialle vallanpitäjät näyttäisivät antavan enemmän arvoa kuin asukkaille. Erityisesti kirkollisissa kohteissa kuluista ei ollut säästelty, esimerkkinä loistelia Petserin luostari.

Saimme isänniltämme herra Mihail Brachyakin johdolla lämpimän ja yltäkylläisen vastaanoton. Kuulimme OV-puolueen haasteista, joista päällimmäisiä olivat suuret tuloerot sekä korruptio. Eläkeläisten asema tuntui huolettavan aivan erityisesti. Vähäisistä julkisista töistä tai turvaverkoista huolimatta isäntämmekään eivät näyttäneet ajavan verotuksen muuttamista nykyisestä 13 % tasaveromallista. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että äänestäjät eivät ole halukkaita veroja maksamaan, koska niistä saatavaan hyötyyn ei uskota. Haasteita siis riittää.

Matkamme osui aika hyvään saumaan siltä kannalta, että se auttaa näkemään maailmaa taas hieman laajemmasta perspektiivistä. Kotikaupungissamme Turussa ollaan tekemässä rajuja palvelujen leikkauslistoja, jotka aiheuttavat tuskaa monille. Tilanne on toki vakava, mutta kaukaisemmasta kulmasta katsottuna kovin länsimainen ongelma.

Ei kommentteja: