Länsikeskuksen takana Turussa on vanhusten hoiva- ja palvelutalo Myllykoti. Myllykotia pitää yllä Myllykoti Oy jonka osakekannan omistaa 100% Turun kaupunki. Myllykoti Oy maksaa vuosittain huomattavia summia entisen yksityisen kaupungin pelastaman Turun Sairaskodin velkoja. Sen lisäksi se tarjoaa kiitettyä palveluasumista, pitkäaikaissairaanhoitoa etc. vanhuksille.
Turun terveyslautakunta kilpailutti kesällä pitkäaikaissairaanhoitonsa. Halvimman hinnan tarjosi Lähimmäispalveluyhdistyksen ylläpitämä Kotikunnas (127 euroa/vanhus/vrk). Myllykodin hinta oli vain 50 senttiä enemmän. Yksityiset palveluntarjoajat hinnoittelivat vastaavan palvelunsa huomattavasti arvokkaammiksi, jotkut jopa useilla kymmenillä euroilla. Totta kai - pitäähän yritysten tehdä voittoa (jos ei muulla niin ihmisten avuntarpella). Turun kaupunki joutuu ostamaan kaiken tarjolla olevan vanhustenpalvelun veitsi kurkulla, sillä sairaanhoitopiirissä kummittelevat siirtoviivemaksut.
Nyt kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen esitti myyntivimmassaan, että kaupunki voisi tehdä säästöjä myymällä Myllykodin. Asiakirjan arvio myyntituloksi oli 5-10 miljoonaa euroa. Myllykodin toimitusjohtajan arvio oli 1,2 - 1,5 miljoonaa euroa. Varovainen arvio kaupungin lisääntyviksi vuodepaikan hinnoiksi voisi olla vaikka 700 000 euroa vuodessa maltillisen omistajan kanssa. Ahneempi omistaja voisi nyhtää kaupungilta kaksinkertaisenkin summan vuodessa tietoisena terveystoimen ostopakosta. Missä on siis säästö?
Kokonaan toinen kysymys on palvelun laatu ja henkilökunnan asema. Ja entä pysyvyys? Yksityinen säätiö lopetti Betaniakoti -nimisen vanhustentalon jokin aikaa sitten koska se ei tuottanut riittävästi ja oli korjauksen tarpeessa. Asunnoista sai paremman tuoton kuin vanhusten hoitamisesta.
Julkisessa palvelussa on omat arvonsa. Tässä tapauksessa niitä on paljon. Toivottavasti yksityistämiseen yleensä lämmöllä suhtautuva Kokoomus ei ennusmerkkien mukaan hyväksy Myllykodin myyntiä. Sdp ei sitä ainakaan tee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti