tiistai 16. lokakuuta 2007

Arjen turvallisuutta kaupan

Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen on budjettiesityksensä tehnyt. Mitään mullistavia säästötoimenpiteitä ei esitys sisällä, vaikka tarvetta olisi. Miksi keskushallintoa paisutetaan edelleen? Tulevatkohan yhä kallistuva terveyshuolto ja vanhustenhuolto yllätyksinä?

Sen sijaan merkittäviä myyntikohteita listalla kyllä on. Tarkoitus olisi myydä merkittäviä kiinteistö- ja toimintamassoja, ja rahastoida tuotto. Vuosittainen tuotto sitten laitettaisiin toimintaan. Kaunis ajatus, mutta aluksi pitää miettiä, mitä ko. kohteiden myynti aiheuttaa lisälaskua.

As. Oy Lehtolaakso on merkittävä vuokrataloyhtiö Turussa, joka majoittaa pienituloisia turkulaisia mukavissa kohteissa kohtuuhinnalla eri puolilla kaupunkia. Hallitussopimuksen allekirjoittaneet valtuustopuolueet ovat sitoutuneet takaamaan kohtuuhintaisen vuokra-asuntotarjonnan Turussa. Yksityisillä markkinoilla sitä ei voida taata. Ja kuka ostaa niin suuren kohteen?

Toinen merkittävä myyntikohde on vanhusten palvelutalo Myllykoti Oy. Sen joku saattaisi ostaakin, mutta ottaisiko se lähes satapäisen henkilökunnan vanhoilla eduilla töihin? Entä turvattaisiinko palvelutaso? Pari vuotta sitten yksityinen taho ilmoitti lopettavansa vastaavanlaisen laitoksen nimeltään Betaniakoti, koska se "ei tuottanut riittävästi". Jo nyt kaupunki joutuu ostamaan mihin hintaan tahansa vanhusten vuodepaikkoja, koska omasta puolesta niitä ei ole riittävästi. Asia ei helpotu, jos Myllykotikin alkaisi periä kiskurihintoja. Nyt 100% kaupungin omistamassa Myllykodissa hinta-laatusuhde on ollut kohdallaan.

Voidaan myydä Kristiinankatu 1 tai Pinella. Kyseiset kiinteistöt eivät ole kaupungin ydintoimintoja tukevia ja niitä sitovat suojelumääräykset. Minun puolestani voitaisiin myydä myös vaikkapa Turkuhalli tai Kupittaan jäähalli. Ei yksityisessä hallissa pelattu jääkiekko ole huonompaa kuin julkisessa pelattu. Mutta pitää miettiä kolme kertaa, ennen kuin aletaan murentamaan turkulaisten duunareiden tai vanhusten perusturvallisuutta myymällä asunnot ja palvelut alta.

Ei kommentteja: