keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Kaikenko sai ja hieman enemmän?

Tästä nyt näyttäisi tulevan minulle hieman tällainen vastineluukku. Pitäisi tietenkin osata linjata uutta ja mullistavaa, mutta kiireen keskellä sitä yleensä vain reagoi erilaisiin esityksiin.

Nyt on tarpeen kommentoida vaihteeksi alueen valtalehden Turun Sanomien erästä hokemaa. Lehti tapaa ottaa melko kritiikittömästi kaupunginjohtajan puheet täytenä totuutena.

Viimeksi 28.11. TS kirjoittaa pääkirjoituksessaan, kuinka valtuusto antoi Turun hallintokunnille kaiken mitä nämä ymmärsivät pyytää ja hieman enemmänkin.

Ettei jäisi epäselväksi ensi vuoden budjetin osalta: hallintokunnat eivät saaneet ensi vuoden budjettiin kaikkea mitä halusivat ja hieman enemmän. Kaupunginjohtaja laati keväällä 2007 (ilmeisesti legendaarisella hattu tai hanska -menetelmällä) ohjeluvut kullekin hallintokunnalle ja hallintokuntien oli sopeutettava omat budjettinsa niihin. Ohjeluvut hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänestyspäätöksellä. Sdp äänesti niitä vastaan, koska halusi ensin kuulla kunkin luvun (hajonta oli suuri) perustelut. Niitä ei kuulunut.

Hallintokunnat (mm. sosiaalitoimi ja opetustoimi) esittivät paljon suurempia lukuja voidakseen täyttää lakien ja inhimillisyyden kannalta välttämättömät palvelut laadukkaasti. Tällainen menettely kiellettiin.

Kaupungin talouden kannalta tiukat luvut olivat välttämättömät, mutta on vastuutonta väittää että hallintokunnat olisivat saaneet haluamansa. Sitenhän voitoisiin myös väittää, että lautakunnat ovat asiantuntemattomia kun eivät saa rahaa riittämään vaikkapa kohtuullisiin luokkakokoihin tai riittävään vanhustenhuoltoon. Kyllä lautakunnissa tiedetään puutteet tarkoin ja ikävä totuus on, että kurjuutta jaetaan myös ensi vuonna.

Ei kommentteja: