Nyt mätäkuun agendalle joutunut uutinen ei ansaitsisi jäädä pelkäksi mätäkuun uutiseksi. Tosin sitä sotkee hieman, kun yhdet puhuvat aidasta ja toiset aidan seipäästä. Sinänsä on toisarvoista, sopiiko porvarihallitus jatkavansa edellisen hallituksen linjaa olla vastaamatta lehtien gallupkyselyihin. Kysehän voi olla työhygieniaan liittyvästä ja töiden vaikeutumista torjuvasta toimenpiteestä. Ainakin kansanedustajille tulvii sähköposteihin jatkuvasti sen seitsemää kyselyä. Ministerin aika tuskin riittää tällaiseen.
Tänään 24.7.07 Uutispäivä Demarissa sekä Helsingin Sanomissa oli asiaan toisenlaista valoa tuovia näkökohtia. Hesari kyseenalaistaa, onko sopivaa, että poliitikkoja määrätään olemaan hiljaa mielipiteistään. Poliitikothan valitaan olemaan jotakin mieltä ja suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä kulmakiviä on mielipiteenvapaus. Vaikka Vanhanen ei tarkoittaisi tätä, vaan edellä kuvaamaani työskentelyä helpottavaa perustelua, saadaan se näyttämään siltä. Demarissa Eero Heinäluoma puolestaan muistuttaa, että porvarihallitus on salaillut edeltäjiään tiukemmin lakiasioiden valmistelutilannetta ja että ne tupasahtavat ota tai jätä -muodossa eduskuntaan. Hän tulkitsee hallituksen vievän poliittista systeemiämme salailevampaan suuntaan.
En tiedä, onko näin, vai onko kyseessä vain napakka ja hieman ennenaikainen oppositiojohtajan lausunto. Mutta jos on kuten Heinäluoma väittää, on kyse vakavasta asiasta. Eduskunta on pidettävä ajan tasalla lakien valmistelussa, sillä valmiiseen tekstiin vaikuttaminen on paljon vaikeampaa. Kansan äänen on tultava kuuluviin!
(Toinen kysymys oli sitten, että kun Heinäluoma puhui lakitekstien valmistelusta, niin hallituksen edustajat keskittyivät kommentoimaan samassa uutisessa vain pääministerin uutta ohjeistusta. Eikö samassa jutussa kaikkien pitäisi puhua samasta asiasta?)
Julkisuusvaatimus pätee myös kunnalliseen valmisteluun. Turussa kansalaisaktiivit kritisoivat kaupunkia huonosta tiedottamisesta koskien kaikkien yhteisen Kulttuuripääkaupunki 2011 -projektin valmistelua. Kaupunginjohtajan velvollisuus olisi tiedottaa tai vaatia asianosaisia virkamiehiä tiedottamaan jatkuvasti veronmaksajille kalliin vuoden valmistelusta. Kansalaiskeskustelun pitäisi käydä kiivaana ja sen tulisi vaikuttaa valmisteluun. Miksi esimerkiksi valtalehti Turun Sanomat ei vaadi tätä?
Virkamiehethän voivat aina vastavetona vedota julkisuuslakiin, jossa todetaan, että valmistelussa olevia asiakirjoja ei tarvitse näyttää kansalaisille, mikäli se häiritsee valmistelutyötä. Termiä "häiritä" voidaankin sitten tulkita jos niinkuin huvittaa. Saattaahan se papereiden näyttely häiritä vaikka valmistelun kannalta tuikitärkeitä päivänokosia. Mutta laki ei estä kansalaisia, poliitikkoja tai lehdistöä vaatimasta julkisuutta asioille. On tietenkin asioita, jotka eivät kestä ennakkojulkisuutta (esim eräät liiketoimet), mutta niitä on kuitenkin vain pieni osa. Vapaa tiedonkulku on demokratian peruspilari ja sitä on pidettävä pyhänä. Toivottavasti porvarihallitus ei ole romuttamassa sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti