keskiviikko 22. elokuuta 2007

Positiivinen kulttuuriuutinen Turusta!

Osasta turkulaista kulttuuriväkeä minulle tulee mieleen tarina pojasta, joka huvitti itseään huutamalla metsässä "susi, susi!" Sehän päättyi niin, että aikaisemmin hätiin juosseet kyläläiset luulivat pojan leikkivän silläkin kerralla, kun susi söi tämän.

Valitettavasti tämä joukko on aika äänekäs huutaessaan päättäjien olevan kulttuurivihamielisiä ja koko kaupungin kulttuuristatuksen olevan pelkkä vitsi. He eivät varmaan tule ajatelleeksi, että he sahaavat myös omaa oksaansa nakertaessaan kulttuurimainettamme. Sen verran kulutan kulttuuripalveluja Turussa ja tunnen kulttuurin tekijöitä, että tiedän tuon näkemyksen liioitelluksi. Siinä jää moni tärkeä ja oikeasti huomion arvoinen epäkohta huomiotta. Suurin osa kulttuuriväestä on kuitenkin fiksuja ja asiallisia ja valittavat vain aiheesta. Ja onhan niillä Turun Sanomia ja Helsingin Sanomia kiinnostavilla ammattivalittajillakin totuuden siemen valituksen joukossa. Susi, susi!

Oli ilo havaita, että Turun Sanomissa oli positiivinen kulttuuriuutinen Turusta. Turkua kotipaikkanaan pitävä uudenlainen teatteriryhmä Kolmas tila -tredje rummet on perustettu. Ryhmä ilmoittaa pyrkivänsä monitaiteellisuuteen ja -kielisyyteen. Monet ryhmän toimijoista eivät asu Turussa, mutta suurella osalla tiedän olevan siteitä Turkuun. Cécile Orblinin muistan lapsuudesta Nuorten Kotkien leiriltä, mutta myös Samppalinnan kesäteatterista kapteeni von Trappin esikoistyttärenä Lislinä kesällä 1995. Niinikään säveltäjä Kari Mäkirannan muistan Samppalinnan vuosiltani. Kiva nähdä heidät poseeraamassa Pinellan edessä Turussa (Sivumennen sanoen: se talo pitäisi saada kuntoon! Pronto!). Uudempia kontakteja joukossa minulle ovat ohjaaja Maiju Sallas ja pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava, jotka tulevat tekemään Vartiovuorelle Pekka Töpöhäntää kesällä 2008. Toivotan 3 T -ryhmän tervetulleeksi osaksi turkulaista kulttuurikenttää, mukaan rakentamaan kulttuuripääkaupunkivuotta ja pitkäksi ajaksi sen jälkeenkin.

Tällaisia uusia avauksia tarvittaisiin paljon lisää. Ja aloitteen ei pidä jatkossakaan tulla virkamieskoneistosta, vaan kulttuuriväestä itsestään.

Ei kommentteja: