lauantai 15. syyskuuta 2007

Järkevä jätehuolto on ympäristöteko

Ollakseni ammattimainen varamies olen joutunut poikkeuksellisen paljon tekemisiin Turkuun valmisteltavan jätteidenkuljetuksen keskitetyn kilpailutuspäätöksen kanssa. Ensin asian käsitteli ympäristö- ja kaavoituslautakunta, jossa kokoomus äänesti tyhjää muiden kannattaessa keskitettyyn järjestelmään siirtymistä. Sitten asia tuotiin kaupunginhallitukseen, jossa äänestin asian puolesta Seppo Lehtisen oltua esteellinen asiassa. Siellä kokoomus ja rkp jo vastustivat uudistusta. Nyt maanantaina asia on tulossa kaupunginvaltuuston päätettäväksi ja kokoomus tekee huhujen mukaan rajua käännytystyötä epätietoisten joukossa. Valtuuston kokouksessa moni Sdp:n valtuutettu on estynyt saapumaan paikalle, minkä vuoksi olen varavaltuutettuna tulossa päättämään asiaa Lehtisen taas jäävätessä itsensä. Olen asian takana ylpeänä, joskin ymmärrän asian vastustajienkin huolen. Ympäristöarvot ajavat kuitenkin arvomaailmassani yksittäisen omakotiasukkaan valinnanvapauden edelle.

Tällä hetkellä useilla omakotialueilla eri firmojen autot ajavat eri aamuina eri pihoille ja saattavat pahimmillaan kuskata kaatopaikalle vajaita kuormia. Vertailukunnissa jäteautojen ajokilometrit ovat paljon kohtuullisemmat. Kun alueet keskitetään yksittäisille yrittäjille, vähenee turhien ajojen määrä huomattavasti. Ja taas ollaan pieni askel lähempänä puhtaampaa maailmaa.

Toinen asia (vähäpätöisempi) on hinta. Tamperelainen maksaa jätteenkuljetuksesta n. 11 senttia asuinnneliömetriä kohden ja turkulainen n. 25 senttiä. Tampereella on kunnan kilpailuttama systeemi. Varissuolainen maksaa kutakuinkin yhtä vähän kuin tamperelainen, koska se on riittävän suuri kokonaisuus jo nyt ja siellä on riittävän suuret jäteastiat.

Vastustan myös hintakartelleja. Siltähän tilanne yllä olevan perusteella näyttää. En sano että "on", mutta "näyttää". Keskitetyn systeemin myötä usemmat yrittäjät pääsivät Tampereella kisaan mukaan. Miksi meillä kävisi eri tavalla? Miksiköhän Turun seudun tämän hetken ylivoimainen markkinajohtaja Lassila&Tikanoja vastustaa innokkaasti uudistusta? Onhan se jatkossakin vahva toimija kun kilpailutetaan. Miksiköhän Varsinais-Suomen Jätehuolto Oy 5%:n markkinaosuudellaan kannattaa uudistusta?

Siis: hinta laskee, kilpailu muuttuu reilummaksi ja maailma on askeleen lähempänä pelastusta. Ei ole ollut vaikea valinta eikä ole.

Ei kommentteja: