torstai 1. toukokuuta 2008

Harmaat hapset

Suomalaisen työn juhlaa eli vappua juhlittiin perinteisen juhlavasti. Keli suosi, joskin se verotti yhdessä viikonlopun läheisyyden kanssa väkeä mökeille ja lomamatkoille. Työhöni kuuluu aina järjestää sdp:n vappujuhla, joka onnistui mielestäni ja saamani palautteen perusteella oikein mukavasti.

Eikä Turun Sanomatkaan muuta väittänyt. Tällä kertaa toimituksesta oli demareiden vappujuhlavuorossa Jari Heino, fiksu toimittaja. Hieman minua vain alkaa sapettamaan jokaisen toimittajan suosima hokema "harmaista ohimoista". Se on pakko mahduttaa jokaiseen vappujuttuun, ikäänkuin olisi yllätys, että vappujuhliin osallistuu erityisesti puolueen seniorijäsenet.

Onko rikos ikääntyä? Onko Sdp jotenkin poikkeuksellinen järjestö, kun siellä keski-ikä on korkea? Minä kuulun todella moneen yhdistykseen ja jokaisen jäsenkuntaan kuuluu huomattava joukko seniorikansalaisia ja keski-ikä on sen myötä korkea. Mukaan tulevien nuorten määrä ei ole vastaava kuin "kultaisella" 1970-luvulla. Osoittaa aikamoista analyyttisyyden puutetta leimata ilmiö vuodesta toiseen lähinnä vasemmistolle kuuluvaksi piirteeksi, jossa on jotakin todella syntistä.

Minä toivon, etteivät kokeneemmat toimijamme lannistu moisesta halveksunnasta, vaan jatkavat aktiivista toimintaansa järjestökentässämme, joka on monipuolinen ja tärkeä. Yhteiskunnallamme ei ole varaa menettää tuota panosta - sanoo Turun Sanomat mitä vain.

Ja missä nuoret? Sdp äänesti Varsinais-Suomesta puoluekokoukseen 1/3 delegaatiosta alle 30-vuotiaita, mikä viestii nuorten vahvasta panoksesta tämän päivän Sdp:ssä. Vappumarssin lippulinna on nuorentunut vuosi vuodelta. Myös kulkueen jatkona oli nuoria, nyt myös maahanmuuttajataustaisia nuoria. Nämä kokevat marssin tärkeäksi osaksi vappuaan, vaikka kaverit ovat jo tähtitorninmäellä piknikillä tai järjestävät juhlia kotonaan. 20 minuuttia voi silti uhrata marssia varten. Mutta juhla jää väliin. Ne kokeneet toverit, jotka eivät ole jaksaneet enää marssia, ottavat heidän paikkansa juhlassa. Hyvä työnjako.

Mutta niistä marssilla olevista nuoristahan ei ole tarpeen mainita. Voisiko ajatella, että lähestymistapa on tarkoitushakuinen?

2 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

Ehkä tarkoitushakuisuutta enemmän kyse on SDP:n erittäin pahasti rapautuneesta julkisuuskuvasta.

Pakettia on mahdoton myydä nuorekkaana eteenpäin jos julkisina kasvoina toimivat Erkki "Parasta ennen 1968" Tuomioja tai änkyrämies ay-liikkeestä, ylioppilas Eero Heinäluoma. Tarja Filatov ei myöskään ole ratkaisu ongelmaan.

Missä on nuorempi Rönnholm nyt kun häntä jo tarvittaisiin? Tai ylipäätänsä joku joka puhuu muuta kuin savupiippu-Suomen kieltä?

Asiallista jos demarit ovat lähettäneet alle kolmekymppisiä edustajia vallankahvoja kohti, puolueen johdossa heitä ei kuitenkaan vielä vuosiin näy.

Petja Raaska kirjoitti...

Olet oikeassa julkikuvan suhteen. Kenttäväki on melko konservatiivista mitä tulee ykkösjohtajan valintaan, mutta muilla paikoilla on ollut useita nuoria naisia. Yhdessä vaiheessa eduskuntaryhmässämme oli suhteessa eniten alle 35-vuotiaita, mutta asiaa ei silloin pidetty merkittävänä.

Nyt saattaisi olla hyvä paikka oikaista julkikuvaa tässä suhteessa kertaheitolla, kun Jutta Urpilainen nostaa asemiaan.

Mutta, mutta. Mitä mieltä ovat perinteiset seniori-ikäiset demariäänestäjät? Kokevatko he, että 32-vuotias akavalainen nainen edustaa heitä parhaiten? Usein käy niin, että kun yhdelle kumartaa, toiselle pyllistää. Tiedä sitten.