maanantai 9. heinäkuuta 2007

Arvostelumenestys

Ennen vanhaan oli kesäteatteripiireissä tapana todeta, että huono arvostelu takaa hyvän kävijämäärän - väki tykkää siitä, mistä kriitikko ei. Nykyisin ylistäviä kirjoituksia näkee usein. Joko näytelmien taso on parantunut, kriitikoiden mieli muuttunut tai kesäteattereihin suhtaudutaan eri tavalla. Haluan tietenkin uskoa ensin mainittuun vaihtoehtoon.

Turun Kesäteatterin Peter Pan sai melkoiset kehut sekä Turun Sanomilta, Åbo Underrättelseriltä että Salon Seudun Sanomilta. Eikä Uutispäivä Demarin Sandellikaan haukkunut niin paljon kuin yleensä. Erityisesti Teemu Loikkaan lavastusta on kehuttu, eikä syyttä. Lavastus on perusidealtaan verraton ja toteutus on taidokas (siitä huolimatta, että olin siellä minäkin pensseli kädessä). Myös ohjaus ja dramatisointi sai kehuja, sekä kaikki roolityöt.

Erikoista on se, että yleisön kommentit ovat samanlaisia. Ollaanko päästy pois siitä ajasta, että kriitikot ja yleisö ovat täysin eri maailmoista?

No, Linna-teatterin Puhelinluettelo sai kyllä moitteita, joihin vihastuneet asiakkaat laittoivat mielipidesivulle kovasti toisenlaista palautetta. Komedia on vaikea laji arvostella, sillä huumoreja on erilaisia. Linna-teatterin vakioyleisö haluaa juuri sellaista viihdettä, mitä siellä tehdään, eikä Linna petä fanejaan. Arvostelija katsoo hieman toisesta vinkkelistä ja tarkastelee taiteellisia ulottuvuuksia. Minun on tunnustettava, että olin melkolailla kriitikon kannoilla tässäkin tapauksessa.

Ei kommentteja: