lauantai 2. kesäkuuta 2007

Suomen kesäteatteripääkaupunki

Suomalaisilla kaupungeilla on muotivillityksenä julistautua erilaisiksi pääkaupungeiksi. Helsingistä tehtiin riittävän itämyönteisyyden ansiosta Suomen pääkaupunki pari vuosisataa sitten. Vanhasta pääkaupungista Turusta on tulossa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Vastaiskuna Tampere julistautui Suomen teatteripääkaupungiksi. Se lieneekin oikeutettua.
Samppalinnan kesäteatterin väki oivalsi pikapuoleen, että Turku on Suomen kesäteatteripääkaupunki. Kesällä 2006 Turussa kävi yli 120 000 henkeä katsomassa kesäteatteria. Suurin osa kävi Samppalinnassa, Linna-teatterin kahdella kesänäyttömöllä kävi myös paljon kesäkulttuurin nälkäisiä. Johdan puhetta Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistyksessä, joka pyörittää Turun Kesäteatteria Vartiovuorella. Keskitymme koko perheen näytelmiin ollen Suomen suurin lastennäytelmiin keskittyvä kesäteatteri. Krisse Salmisen tähdittämän Lumikin näki 35000 henkeä.
Jos Turku haluaa olla uskottava kulttuuripääkaupunki, tulee sen nostaa populaarikulttuuri keskeiselle sijalle. Festivaalit ja kesäteatterit ovat keskeinen osa Turun imagoa ja ovat suurimpia matkailuvaltteja. Niitä tulee tukea kaupungin organisaatioiden toimesta, mihin TurkuTouring onkin osoittanut kiinnostusta.
Kulttuuri on muutakin kuin ns. korkeakulttuuria. Ihmisten mieltymykset on otettava demokraattisesti huomioon. Georg Dolivon kakkosmiehenä toiminut Jorma Bergholm kertoi, että Helsinki oivalsi tämän omana kulttuuripääkaupunkivuotenaan. Turunkin tulee tehdä samoin.

Ei kommentteja: